Dostupni linkovi

Šešeljeve sudije nenadležne za kažnjavanje glavnog tužitelja


Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u slučaju protiv vođe srbijanskih radiakala Vojislava Šešelja ocijenilo je da nije nadležno u vezi postupanja sa zahtjevom optuženog - za pokretanjem disciplinskog postupka protiv Glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, javlja dopisnik RSE.

Šešelj je prije 11 dana pokrenuo zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka i udaljavanjem Brammertza iz njegovog slučaja – tvrdeći da je tužitelj prekoračio svoje ovlasti tražeći da se optuženom ukine privremena sloboda, navodno zbog mita od strane hrvatskih dužnosnika.

Raspravno vijeće koje je Šešelja pustilo na slobodu potkraj prošle godine, odbilo je inače prvi zahtjev tužiteljstva da se ona ukine, no tužiteljstvo se na to žalilo nakon čega je Žalbeno vijeće odlučilo da optuženog treba vratiti u Haag kako bi se dogovorili uvjeti, mogućeg novog puštanja.

Tužitelj Brammertz na to je podsjetio u u najnovijem odgovoru na zahtjev optuženog da ga se smijeni – podsjećajući kako su upravo Šešeljeve izjave (o nevraćanju u haški pritvor kad ga se pozove) - razlog pokretanja postupka za ukidanje privremenog puštanja.

Šešelj inače čeka u Beogradu na privremenoj slobodi prvostupanjsku presudu po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta – u Vojvodini, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (1991-1993).

XS
SM
MD
LG