Dostupni linkovi

USKOK podigao optužnicu protiv grupe osumjičene za prostituciju


Hrvatski Uskok je podigao optužnicu protiv petorice pripadnika međunarodne zločinačke grupe, koja je od jula prošle godine angažirala više djevojaka iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine radi prostitucije po hotelima u Njemačkoj.

Grupu je prema Uskokovim sumnjama povezao 51-godišnji njemački državljanin Darko Z. koji je u više njemačkih gradova organizovao "pružanje seksualnih usluga u zamjenu za novac od strane većeg broja djevojaka".

Dio zarade od 63.000 eura koji su djevojke poslale organizatoru, svodnici su međusobno podijelili u skladu sa prethodnim dogovorom.

Organizatori lanca prostitucije prethodno su napravili fotografije i kodna imena djevojaka koje su objavljivali na internetskim stranicama i oglasima pri čemu su potencijalnim klijentima omogućili upoznavanje s djevojkama na privatnim on-line "chatovima".

Tužilaštvo tvrdi da su članovi grupe prostituciju dogovarali putem mobitela s njemačkim pozivnim brojevima, a nakon dogovorene vrste polne usluge, cijene i termina, klijente, kojih je navodno bilo najmanje 2000, upućivali u hotele i apartmane gdje su ih djevojke 'zadovoljavale' navodno po cijeni od 60 do 250 eura.

Uskok traži da se protiv organizatora lanca produži istražni zatvor u kojem se nalazi od kraja januara kada je zagrebačka policija u saradnji s Uskokom i njemačkom policijom te bosanskohercegovačkom Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) razbila tu zločinačku grupu.

XS
SM
MD
LG