Dostupni linkovi

Sve spremno za predsjedavanje BiH Vijećem Evrope


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i generalni sekretar Vijeća Evrope Tornbjorn Jagland konstatovali su danas u Sarajevu da je sve spremno za predsjedavanje BiH Vijećem Evrope od 19. maja.

Crnadak je zahvalio Jaglandu i njegovim saradnicima na podršci i naporu koji su uložili, te istakao da je riječ o možda najznačajnijem događaju za BiH u poslijeratnom periodu, jer će predsjedavanje Vijećem Evrope ovoj zemlji dati šansu da se pokaže kao kreibilan parner koji može da se pridržava preuzetih obaveza.

"Ovo predsjedavanje će približiti cijelu evropsku perspektivu i agendu BiH i svim nivoma vlasti, ljudima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer ćemo imati događaje koji su planirani u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru", rekao je novinarima Crnadak.

Na sastanku je bilo riječi i o prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja BiH Vijećem Evrope, među kojima su Konvencija o sprečavanju nasilja u porodici i ženama, pitanja kulture i mladih.

Crnadak je rekao da pitanje provođenja odluke u slučaju "Sejdić i Finci" neće opterećivati predstojeće predsjedavanje Vijećem Evrope, napominjući da je svima jasno da je ta obaveza samo privremeno "sklonjena u stranu" i da će kasnije biti vraćeno na dnevni red.

Jagland je rekao da je predstojeće predsjedavanje korisno za BiH u smislu da je prilika da se radi na sveobuhvatnim reformama, poput oblasti u vezi sa "borbom protiv pranja novca, borbom protiv korupcije, međunarodnog i prekograničnog kriminala ali i reforme Ustava".

XS
SM
MD
LG