Dostupni linkovi

Porošenko upozorava na rat ukoliko se nastavi kršenje primirja


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, kaže da opasnost od rata "visi" nad zemljom ukoliko se kršenje vatre nastavi na istoku Ukrajine.

Porošenko je govoreći danas, 28.aprila, na konferenciji o krizi u Ukrajini, u Kijevu, rekao da zemlji treba pomoć i "solidarnost" da bi se spriječila erupcija rata i razriješila situcija u Donabsu, gdje separtisti koje podržava Rusija kontrolišu najveći dio teritorije.

Više od 6100 osoba je poginulo od aprila prošle godine u sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Izjava ukrajinskog predsjednika Petra Porošnka, stiže nakon što su vojni zvaničnici zemlje rekli da su separatisti nastavili sa korištenjem raketnih lansera koji su zabranjeni prema sporazumu o prekidu vatre dogovorenom u Minsku u februaru.

U međuvremenu potpredsjednik SAD, Joe Biden je u video obraćanju na konferenciji u Kijevu rekao da ekonomske sankcije za Rusiju zbog miješenja u ukrajinsku krizu treba da ostanu na snazi sve dok se u potpunosti ne ispune odrebe sporazuma iz Minka.

Rusija stalno odbaciju tvrdnje da njihove trupe učestvuju u sukobu na istoku Ukrajine.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je danas poručio međunarodnim predstavnicima na konferenciji u Ukrajini da je njegova zemlja dobila znatno manje fiansijske pomoći od Grčke iako, kako je rekao, Atina nije "u ratu" niti su "ruski tenkovi" na njenoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG