Dostupni linkovi

Mekalister za otvaranje poglavlja sa Srbijom u ovoj godini


Izvjestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se zalaže za otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU još u ovoj godini.

Mekalister je za njemačke medije rekao da je Srbija u proteklim godinama napravila znatan napredak i naglasio da, prije svega "privredne i finansijsko političke reforme vlade na čelu sa premijerom Aleksandrom Vucićem zaslužuju priznanje".

On je, takođe, rekao da vlada u Beogradu, istovremeno, mora još mnogo učiniti u borbi protiv korupcije, modernizaciji državne uprave, privatizaciji velikih državnih firmi, nezavisnosti sudstva i slobodi medija.

Govoreći o azilantima, Mekalister je podsjetio da je Berlin "posle puno političkih pritisaka" početkom novembra konačno zemljama sigurnog porijekla proglasilo Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da to trebalo da važi i za Albaniju i Kosovo, Mekalister je naveo da bi, takođe, to moglo dovesti do smanjenja broja azilanata.

On je istakao da je ekonomska situacija tražilaca azila veoma teška, ali da se, pošto nema dokaza za njihov politički progon, u Nemačkoj odbija više od 99 odsto njihovih zahtjeva za azil.

XS
SM
MD
LG