Dostupni linkovi

Svi planinari sa Mont Everesta u baznom kampu


Planinarski savez Tibeta odlučio je da zatvori pristup Mont Everestu, tokom cijele sezone.

Svi planinari koji su bili blokirani u kampovima visoko na Mont Everestu zbog lavine izazvane razornim zemljotresom, prevezeni su helikopterima u bazni kamp.

Iskoristivši lijepo vrijeme u ponedjeljak, 27.aprila, tri helikoptera su tokom dana spasavali planinare iz kampa jedan, iznad neprohodnih zaleđenih vodopada, dok su drugi kod kampa dva napravili vazdušni most, prenosi Reuters.

Oko polovine šatora u baznom logoru na Everestu je uništeno u subotu lavinom, koja je ubila između 17 do 22 planinara. U trenutku zemljotresa, na planini se nalazilo 350 inostranih planinara i dva puta više domaćih vodiča.

Kanadski alpinista Nik Sienski napisao je na Facebooku, da su mnogim planinarima koji su bili u povrtaku sa vrha, zbrisani šatori, u lavini čija se brzina procjenjuje na 300 kilomera na sat i koja je presjekla bazni logor, razbacujući šatore i ljude na stotine metara.

Jedan od alpinista Oleg Poljakov izjavio je za Tass da će svi koji se nalaze u baznom kampu biti tokom dana obaviješteni o evakuaciji.

"Oko 100 ljudi je u baznom kampu. Za sada su svi planinari dovedeni u njega i svako je siguran, ali se preporučuje da ga ne napuštaju zbog opasnosti od novih lavina i odrona", kazao je on.

XS
SM
MD
LG