Dostupni linkovi

Nepal: Trodnevna žalost za više od 4300 poginulih


Nepalska vlada proglasila je trodnevnu žalost za više od 4300 poginulih u razornom potresu koji je u subotu pogodio tu siromašnu zemlju podno Himalaje.

Prema posljednjim podacima u potresu su poginule 4353 osobe i dobrovoljci već četvrti dan traže preživjele i iskopavaju tijela poginulih nakon potresa jakosti 7,9 po Richteru koji je sravnio sa zemljom mnoge zgrade i domove.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda posljedicama potresa pogođeno je do osam milijuna Nepalaca.

Nismo bili pripremljeni za tragediju ovih razmjera, kazao je ministar unutarnjih poslova Bam Dev Gautam. Nemamo sredstava i trebat će nam više vremena da dođemo do svih.

Mnogi stanovnici Katmandua i dalje spavaju i žive na javnim površinama, parkovima, ulicama. Neredovita opskrba strujom uspostavljena je u nekim područjima.

Ljudi se žale da ostaju bez namirnica i plina te optužuju vladu da ne čini dovoljno kako bi osigurala narodu osnovne potrepštine. A ljutnja i frustracije rastu nakon što se podrhtavanja tla i dalje osjećaju.

Glasnogovornik ministra unutarnjih poslova Laxmi kazao je kako nikakva pomoć još nije stigla do udaljenih sela u tri okruga teško pogođena potresom.

XS
SM
MD
LG