Dostupni linkovi

Tusk: EU neće slati vojnu misiju u Ukrajinu


Evropska unija neće slati vojnu misiju na istok Ukrajine, uprkos zahtjevima predsjednika te zemlje Petra Porošenka, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, nakon samita EU-Ukrajina, koji se održava danas u Kijevu.

Tusk je istakao da trenutno nije moguće voditi razgovor u tom pravcu i napomenuo da je najvažnije u potpunosti poštovati sporazum koji je postignut u februaru u Minsku.

On je naglasio da je to jedini način za postizanje političko rješenje konflikta na istoku Ukrajine.

"Dogovorili smo se da potpuno provođenje minskog sporazuma ostaje kao najbolja šansa da se postigne političko rješenje", istakao je Tusk.

On kaže da ni o kakvoj vojnoj misiji ne može biti riječi, već samo o civilnoj.

Govoreći o sukobima na istoku Ukrajine, Tusk je naveo da se nivo nasilja na istoku Ukrajine drastično smanjio nakon potpisivanja sporazuma u Minsku, iako se u ponekim mjestima i dalje čuju eksplozije.

Tusk je izrazio žaljenje što posmatrači OEBS-a još ne mogu da potvrde potpuno povlačenje teškog naoružanja, prenosi agencija "Sputnjik".

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko je na samitu EU-Ukrajina u Kijevu istakao da Ukrajina zaslužuje da bude integralni dio Unije i da je članstvo u tom bloku ključni cilj njegove Vlade.

Međutim, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da o ulasku Ukrajine u EU nije, niti će biti riječi u okviru samita.

XS
SM
MD
LG