Dostupni linkovi

Komisija BiH: Sutorina pripada CG


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH predložila je da parlament odbaci predlog rezolucije kojom bi se osporio sporazum o granici s Crnom Gorom.

Komisija smatra da da BiH nema pravo na teritoriju od sedamdesetak kvadratnih kilometara koja se nalazi u Crnoj Gori, u trouglu koji bi vodio od Trebinja prema Herceg-Novom i Prevlaci.

Rezoluciju o odbacivanju sporazuma o granicama s Crnom Gorom je ranije ove godine predložio poslanik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović.

Predstavnički dom bi o Bećirovićevoj rezoluciji o Sutorini trebalo da odlučuje u sredu.

On je rezoluciju podneo na osnovu javne kampanje "za povrat Sutorine", koju je povela neformalna grupa iz Sarajeva, a kojoj su se priključili i neki univerzitetski profesori.

Njihov glavni argument je činjenica da je odlukama Berlinskog kongresa iz 1878. sadašnje područje BiH, uz onaj u Neumu, izlaz na more imalo i na području Sutorine.

Njihova teza je da je u vreme Kraljevine Jugoslavije ta teritorija, bez zakonskog utemeljenja, pripojena Zetskoj banovini pa je po tom osnovu nakon uspostavljanja nove Jugoslavije ostala u Crnoj Gori.

Stručnjaci koje je tokom javne rasprave o predlogu rezolucije konsultovao parlament BiH isticali su da BiH u sadašnjim granicama nikada nije imala pravna ili administrativna ovlašćenja nad Sutorinom, a po odluci Badinterove komisije granice bivših republika postale su međudržavne, pa spor oko Sutorine nema nikakva smisla, niti bi BiH imala izgleda da se za tu teritoriju izbori kroz međunarodnu arbitražu.

Vlada u Podgorici je upozorila da je za nju rasprava o granici s BiH završena i da u nekoj novoj nema nameru da učestvuje.

XS
SM
MD
LG