Dostupni linkovi

Erdogan: Rusi,prvo o Krimu, pa o Jermenima


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija treba da objasni svoje postupke u vezi sa Krimom, pa onda da govori o pogromu nad Jermenima 1915.

"To nije prvi put da Rusija upotrebi reč genocid govoreći o tom događaju. Ja sam lično tužan što je Putin tako postupio", izjavio je Erdogan, a preneo Rojters.

"Očito je ono što se događa u Ukrajini i Krimu. Rusi bi prvo trebalo to da objasne, pre nego što nazovu genocidom ono što se desilo u Otomanskom carstvu", rekao je predsednik Turske na konferenciji za štampu u Ankari.

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je na komemoraciji u Jerevanu 24. aprila, kojom je obeležena 100. godišnjica pogroma nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva, da je stav Moskve o genocidu nad Jermenima nepromenjen, da je u pitanju nešto što ne može da se opravda.

Putin je upozorio na povratak nacizma u nizu zemalja i pozvao na razmišljanje u vezi sa posledicama.

"Nažalost sada u mnogim regionima sveta, neofašzizam podiže glavu i radikalni nacionalisti teže za moći, vidimo da je antisemitizam sve jači, kao i manifestacije rusofobije", naveo je ruski predsednik.

XS
SM
MD
LG