Dostupni linkovi

Mićunović: Parlamentarizam u Srbiji nema budućnost


Jedan od osnivača Demokratske stranke (DS) i njen prvi predsednik Dragoljub Mićunović ocenio je da su poslednje sednice Skupštine Srbije potvrdile ozbiljne slutnje i zabrinutost da parlamentarna demokratija u Srbiji sa ovom vladom, a
možda i nekom drugom, "nema budućnost".

"Nikakva parlamentarna većina, makar ona bila 99 odsto, 'severnokorejska', nema pravo da omalovažava, vređa ili guši makar jednog jedinog poslanika u opoziciji. Pogotovo ako tome dodamo da ta većina u našem slučaju čini svega 25 odsto ukupnog izbornog tela, onda je to bahato ponašanje još neobjašnjivije", napisao je Mićunović za magazin Ilustrovana Politika.

Mićunović, profesor političke teorije, postavio je neznanje, nehat i zlu nameru, kao tri hipoteze za otkrivanje uzroka "uništavanja parlamentarizma" u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Vlada je zahvaljujući većini svojih poslanika u parlamentu, pretvorila Skupštinu u "svoj servis, da po hitnom postupku, bez javnih rasprava, na vanrednim sednicama, proizvodi loše zakonske predloge, stalno ih menjajući i dopunjavajući, terajući parlament da se prilagodi propagandnoj 'vrednoći' Vlade".

"Premijer ulazi u Skupštinu kao vladar, njegovi poslanici ustaju i dugo aplaudiraju, a onda slede duge tirade premijera, uz kritiku opozicije i bivše vlasti koja se za sve krivi, zbog čega je za opoziciju najbolje da ćuti. U suprotnom slede salve uvreda, ličnih diskvalifikacija, bez ikakve osnove", naveo je Mićunović, poslanik DS u Skupštini Srbije.

Dodao je i da je Vlada "napala i društvo, nezavisne institucije, udruženja i nevladine organizacije", kao i da je ljude od struke i znanja najviše zabrinulo to "oholo samozadovoljstvo Vlade što zna sve najbolje, a naročito kako će zaraditi puno para i rešiti nam sve probleme".

Mićunović je konstatovao da su u Srbiji ugroženi demokratija, poštovanje institucija, vladavina prava, sloboda medija i kritika vlade, ali da od građana zavisi da li će braniti narodni suverenitet i svoje građansko dostojanstvo.

XS
SM
MD
LG