Dostupni linkovi

Najs: Čudna odluka Haga o Šešelju


Bivši tužilac haškog tribunala Džefri Najs izjavio je danas da ne može da proceni kako će biti okončan slučaj Vojislava Šešelja.

On je rekao novinarima u Beogradu na tribini "Dometi međunarodne pravde" da je odluka tog suda bila "jako čudna" da lidera radikala pusti na privremenu slobodu bez čvrstih garancija države Srbije da će on biti vraćen u Hag.

"Zamislite sebe kao običnog sudiju u običnom sudu koji sudi na primer pljačku, a optuzeni iz nekog razloga mora da ide u drugu državu. Vi kao sudija ga ne biste pustili bez čvrstih garancija države u koju ide, da će se vratiti, ako mu uopšte dozvolite da ide", rekao je Najs koji je zastupao optužnicu priotiv Slobodana Miloševića.

On je konstatovao da je "slučaj Šešelj", kontroverzan jer traje veoma dugo.

Kao kontroverzne presude pomenuo je i slučajeve hrvatskog generala Ante Gotovine, nekadašnjeg šefa tajne službe SrbijeJovica Stanišića i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije DB Franka Simatovića, ukazavši da je haški tribunal sudi po "adverzijalnom sistemu" koji odluke donosi na osnovu dokaza, a ne bavi se utvrđuvanjem istine.

Najs je bio tužilac Međunarodnog tribunala u Hagu do 2006. godine, a vodio je slučaj pokojnog predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

XS
SM
MD
LG