Dostupni linkovi

Ruski motociklisti ulaze u Poljsku, ne priznaju da su “noćni vukovi”


Poljska danas, na svojoj granici sa Belorusijom, pušta ruske motocikliste koji učestvuju u vožnji Putevima slave i pobede u čast 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata, iako medju njima mogu da budu i “Noćni vukovi” iz najstarijeg
ruskog bajkerskog kluba kojima je zabranjen grupni prolazak do Nemačke, na putu do Berlina.

Motociklisti ulaze u Poljsku preko graničnog prelaza Terespol. Oni učestvuju u vožnji od Moskve do Berlina, preko Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije, koja je počela 25. aprila i trajaće do 9. maja u čast crvenoarmejaca koji su poginuli oslobadjajući taj deo Evrope od Hitlerovih nacista.

Noćni vukovi su objavili na svom sajtu da njihova manja grupa od desetak motociklista nije puštena preko granice u Terespolju.

Kada su poljske vlasti u petak zabranile vožnju Noćnih vukova preko Poljske a Češka odbila da im olakša prolazak, kako je tražila ruska ambasada u Pragu, Noćni vukovi saopštili su da ne odustaju i da će poljsku granicu preći pojedinačno, na raznim prelazima, sa turističkim šengenskim vizama.

Noćne vukove u Terespolu od jutra čeka velika grupa poljskih motociklista iz kluba koji organizuje slične patriotske vožnje kao Noćni vukovi i obilazi grobove poljskih vojnika po svetu.

“Noćni vukovi” uživaju podršku Kremlja. Ruski opozicioni mediji ih nazivaju militantnim nacionalistima koji agresivno propagiraju pravoslavlje.

XS
SM
MD
LG