Dostupni linkovi

Premijer Slovačke Dan pobede slavi i u Moskvi


Slovački premijer Robert Fico potvrdio je danas zvanično da će 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata proslaviti 9. maja u Moskvi, bez učešća na vojnoj
paradi, ali prethodno će pobedu slaviti i u Poljskoj i Ukrajini.

Poput češkog predsednika Miloša Zemana, koji je bio meta žestokih kritika u domovini i zamerki iz Evropske unije i SAD da će biti jedini predsednik zemlje EU na vojnoj paradi u Moskvi, Fico je odabrao da jubilarnu godišnjicu kraja rata proslavi u tri zemlje koje organizuju medjunarodne proslave.

Zeman i Fico će zajedno položiti vence na Spomenik neznanom junaku u
Moskvi, ali neće prisustvovati vojnoj paradi na Crvenom trgu.

Fico će 7. maja učestvovati u proslavi kraja rata u Gdanjsku, na poluostrvu Vesterplate gde je rat počeo, na poziv predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

Dan kasnije slovački premijer odaće poštu crvenoarmejcima, oslobodiocima Čehoslovačke, u Kijevu pred ukrajinskim grobom neznanog junaka, a odatle će otići u Moskvu, saopštila je kancelarija slovačke vlade.

"Ja se zbog toga ne stidim. Ako neko drugi ima s tim problem, ja se ne stidim. To je istorija. U Slovačkoj je poginulo 63.000 vojnika Crvene armije i niko ne osporava da je odlučujuću ulogu u padu fašizma odigrao tadašnji Sovjetski Savez", kazao je danas slovački premijer u debati kluba slovačkog dnevnika Hospodarske novini.

Slovački predsednik Andrej Kiska je, kao i ostali lideri članica EU izuzev češkog predsednika, odbio da ide na proslavu u Moskvu, zbog sukoba u Ukrajini i ruske ankesije Krima.

XS
SM
MD
LG