Dostupni linkovi

Nepal: Više od 3200 stradalih u zemljotresu


Broj poginulih u zemljotresima koji su pogodili Nepal raste i sata u sat, a u ponedjeljak je policijski dužnosnik objavio da je poginulo 3.218 osoba, dok je njih 6.538 ozlijeđeno.

Subotnji zemljotres snage 7,9 stupnjeva po Richteru prouzročio je najgoru katastrofu u toj podhimalajskoj zemlji od 1934. godine.

Osim u Nepalu, još je najmanje 67 ljudi poginulo u susjednoj Indiji te njih 20 u Kini. U Katmanduu, koji je najviše pogođen, počeli su da pristižu međunarodni spasilački timovi, kao i humanitarna pomoć za prestrašeni narod, koji noći provodi na ulicama. Glavni grad se nalazi u ruševinama.

Zemljotres je izazavao i lavinu na Mount Everestu, koja je zatrpala bazni logor i ubila najmanje 18 planinara, a u nedjelju su angažirani helikopteri da spašavaju najteže ozlijeđene.

UNICEF je pozvao zemlje da pošalju humanitarnu pomoć za skoro milion djece u Nepalu. Istovremeno, Svjetski program za hranu UN-a je objavio da su u Katmandu stigli timovi za logističku podršku.

Međunarodni ekspertni tim Ujedinjenih naroda, ocijenio je kako je zemljotresom, na neki način, pogođeno najmanje 6,6 miliona stanovnika Nepala.

XS
SM
MD
LG