Dostupni linkovi

Zeman: Promeniti intervencionističku politiku


Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je, povodom masovnog priliva migranata u Evropu, da EU treba da pomogne građanima u njihovim zemljama, koji tako neće imati razloga da beže, a ne da ih sve prihvate i njihove države ostave prazne.

Prema Zemanovom mišljenju, intervencionistička politika "izvoza ljudskih prava" nije se pokazala kao dobra, već je dovela do toga da danas imamo stotine hiljada izbeglica na kapijama Evrope.

Kad je već do toga došlo, Zeman kaže da "ne treba plakati nad prosutim mlekom", već da međunarodna zajednica i EU treba da počnu da pomažu građanima u njihovim zemljama i stvore im dobre uslove za život i mogućnost da država funkcioniše.

Zeman je, u intervjuu za list "Lidove novini", u ovom kontekstu naveo primere Libije, Sirije i Iraka, naglasivši da bi "pojedine zemlje trebalo da preispitaju svoju savest i invencionističku politiku".

"Na kraju krajeva, sve bi trebalo ocenjivati na osnovu ishoda, a ne dobrih namera", ocenio je češki predsednik.

Zeman je naveo primer Sirije, gde su se, kako je rekao, u uverenju da se podržava demokratska opozicije zapravo podržavale Al Kaida i druge ekstremističke grupe.

"Demokratija se jednostavno ne donosi bajonetima. Bajonetima, kako je rekao jedan klasik, može se učiniti mnogo, ali se na njima ne može sedeti", rekao je Zeman.

XS
SM
MD
LG