Dostupni linkovi

Noćni vukovi odali poštu poljskim žrtvama u Katinskoj šumi


Motociklisti iz najstarijeg ruskog kluba Noćni vukovi položili su u nedelju cveće u Katinskoj šumi i odali poštu više od 14.500 poljskih žrtava streljanih po nalogu vrhuške Kremlja u proleće 1940. godine.

Učesnici počasne vožnje Putevima pobede od Moskve do Berlina, kojima je zabranjen grupni ulazak u Poljsku, prvo su položili cveće u ruskom delu memorijalnog kompleksa u Katinskoj šumi, gde leže sovjetske žrtve režima Josifa Staljina, a zatim i na grobove streljanih poljskih vojnih zarobljenika, oficira i rezervista.

Minsk im je sledeća stanica na trasi dugoj 6.000 kilometara preko Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije do Nemačke, u okviru proslave 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata.

Kako su Noćni vukovi u Katinu kazali poljskoj televiziji, u ponedeljak će pojedinačno ući u Poljsku čije vlasti su im zabranile grupni prolazak, pravdajući se formalnim razlozima, zato što navodno ambasada Rusije nije navela sve detalje trase i programa.

Današnja Žečpospolita, pozivajući se na nezvanične izvore u poljskoj vladi, piše da je za odluku da se Noćnim vukovima zabrani da uđu u Poljsku bilo presudno to što su planirali da polože cveće na grobove Poljaka koje je u Drugom svetskom ratu pobila nacionalistička Ukrajinska ustanička armija.

Problem Noćni vukovi mogu da imaju na poljskim granicama čak i kada bi poljske vlasti pristale da ih puste pojedinačno, ako se potvrde informacije koje danas objavljuju nemački mediji, nezvanično, da su im nemačke vlasti poništile turističke šengenske vize.

Kako poljski, češki pa i nemački zvaničnici na vožnju Putevima pobede Crvene armije gledaju kao na ciljanu provokaciju Moskve, ako ne budu pušteni u Poljsku, u Berlin će, u znak solidarnosti s Noćnim vukovima, stići poljski motociklisti.

XS
SM
MD
LG