Dostupni linkovi

Filipini: ASEAN mora sprečiti Kinu da zauzme sporne vode


Filipini su u nedelju pozvali članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) da preduzmu hitne mere kako bi sprečili Kinu da pravi veštačka ostrva u spornim vodama u Južnom kineskom moru.

U suprotnom će, upozorili su Filipini, Peking preuzeti "de fakto" kontrolu nad tim područjem, na koje pravo polažu i druge države.

Ministar spoljnih poslova Filipina Albert del Rosario izjavio je na sastanku šefova diplomatija 10 članica ASEAN-a da će Kina, ukoliko joj se dozvoli da završi izgradnju veštačkih ostrva na morskim grebenima, prezueti kontrolu nad više od 85 odsto tog mora.

Rosario je pozvao asocijaciju da ustane protiv Kine tako što će tražiti od Pekinga da obustavi te radove.

Kina stvara veštačka ostrva nanošenjem peska na koralne grebene, na kojima gradi zgrade, puteve i pristaništa. Peking tvrdi da je to kineska teritorija i da su ti objetki za javnu upotrebu i za potrebe kineskih ribara.

Rosario je izjavio da to preti da militarizuje region, da se time krše prava drugih zemalja i da ugrožava morsku sredinu.

"Pretnje koju izazivaju ove masovne melioracije su stvarne i ne mogu biti ignorisane niti negirane. ASEAN mora da pokaže svetu da je rešen da deluje u zajedničkom interesu", rekao je Rosario.

Kina, Tajvan i članice ASEAN-a Malezija, Filipini, Vijetnam i Brunej polažu prava na delove Južnog kineskog mora.

U ponedeljak počinje dvodnevni samit ASEAN-a, koji je do sada bio oprezan po pitanju tih sporova kako bi izbegao zameranje Kini, glavnom trgovinskom partneru.

XS
SM
MD
LG