Dostupni linkovi

BiH: Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine


Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, pripadnici Granične policije BiH su na Graničnom prijelazu "Maljevac" lišili slobode osumnjičenog Huseina Isakovića, rođenog 1. oktobra 1969. godine u Bužimu.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, u okviru istog predmeta u kojem je nedavno lišeno slobode sedam osumnjičenih za ratne zločine u Bužimu.

S obzirom na to da se ovaj osumnjičeni nalazio van BiH, na zahtjev tužiteljstva raspisana je policijska potraga, te je lišen slobode čim je stupio na tlo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH, VRS i NO AP Zapadna Bosna, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenima sudjelovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu Radoč u Bužimu koji je služio kao zatvor.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužitelju koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG