Dostupni linkovi

Tusk: Ne zaluđujmo se iluzijama o vojnoj pomoći Ukrajini


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je poljskoj televiziji TVP.info da EU neće vojno pomoći Ukrajini, zato što diplomatska nastojanja rešenja ukrajinske krize nemaju alternativu i apelovao je na sve da se ne zaluđuju zabludama i iluzijama o vojnom rešenju.

"Diplomatska nastojanja rešavanja krize u Ukrajini danas nemaju alternativu. EU neće doneti odluku o drugačijoj vrsti pomoći, recimo vojnoj, jer to nije u njenoj nadležnosti. Na stranu to što EU nije za to stvarana, i što nema mnogo entuzijasta takvog rešenja - neposredne vojne podrške Ukrajini. Ne zamišljajmo zablude i iluzije", kazao je sinoć Tusk.

Predsednik ES podsetio je da se i druge zemlje koje podržavaju Ukrajinu, između ostalih SAD i Kanada, protive vojnom rešenju i insistiraju na razgovorima i diplomatiji.

"Da li su efikasni? Sigurno je da nisu dovoljno efikasni, posebno sa stanovišta Ukrajine. Zajedno sa sankcijama nisu doneli momentane i potpune efekte, ali s druge strane, zaustavljanje najgore faze sukoba i masivnih borbi u Ukrajini sasvim sigurno su efekat jedinstvenog stava EU", kazao je Tusk nacionalnoj poljskoj televiziji.

Bivši poljski premijer, sada na čelu ES, dodao je da to i nije tako malo, a po Tuskovim rečima, i Rusija je iznenađena time što je Evropa tako solidarna i jedinstvena u podršci Ukrajini.

Tusk je potvrdio da će 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata slaviti na poziv predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog, zajedno sa šefovima država Srednje Evrope, 7. maja u Gdanjsku, na poluostrvu Vesterplate, gde je počeo Drugi svetski rat 1. septembra 1939. godine.

XS
SM
MD
LG