Dostupni linkovi

Italija obeležila 70. godišnjicu oslobođenja od fašista


Italija je danas obeležila 70. godišnjicu od partizanskog ustanka protiv nacista i njihovih fašističkih saveznika pred kraj Drugog svetskog rata 1945.

Predsednik Italije Serdjo Matarela obeležio je Dan oslobođenja polaganjem venca na grob neznanog junaka u Rimu.

Italijanski pokret otpora na današnji dan 1945. proglasio je ustanak, dok su savezničke sile istiskivale nemačku vojsku sa Apeninskog poluostrva.

Za samo nekoliko dana, fašistički diktator Benito Musolini, koji je predvodio nacističku marionetsku državu Republiku Salo u severnoj Italiji, uhvaćen je, ubijen i obešen za noge na milanskom trgu, zajedno sa svojom ljubavnicom.

Nemačke snage su se predale u Italiji samo nekoliko nedelja pred potpisivanje totalne i bezuslovne kapitulacije 8. maja 1945. U ime savezničkih snaga u Evropi sporazum o nemačkoj kapitulaciji sledećeg dana, 9. maja, potpisao je sovjetski maršal Georgij Žukov.

Taj dan se od tada proslavlja kao Dan pobede nad fašizmom, iako je Drugi svetski rat zvanično završen tek 2. septembra bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana, pošto su SAD bacile atomsku bombu na gradove Hirošimu i Nagasaki.

XS
SM
MD
LG