Dostupni linkovi

Kazahstan u nedjelju bira predsjednika


U Kazahstanu će sutra biti održani prijevremeni predsjednički izbori, organizovani u teškoj ekonomskoj krizi u zemlji a na kojima je aktuelni šef države Nursultan Nazarbajev osigurao sebi pobjedu.

Nazarbajev je došao na vlast 1991. godine i tada je bio jedini kandidat na izborima. Potom je reizabran 1999., 2005. i 2011. godine, svaki put sa rezultatom koji je prelazio 80 odsto glasova. Međutim, međunarodni posmatrači smatraju da ti izbori nisu bili slobodni.

Opozicija nije kandidovala svog predstavnika za izbore na kojima ima još dva kandidata pored Nazarbajeva, ali se oni smatraju njegovim pristalicama.

"To nisu izbori već reizbor", izjavio je analitičar Dosim Satpajev i dodao da je jedina zanimljivost u tome što će sutrašnji izbori biti vjerovatno posljednji za 74-godišnjeg Nazarbajeva.

Parlament, čiji je predsjednik takođe Nazarbajev, sazvao je prijevremene predsjedničke izbore zbog krhke privrede u zemlji.

Kazahstan, saveznik Rusije u zoni slobodne trgovine, ima lošu privrednu situaciju zbog ruske ekonomske krize uslijed zapadnih sankcija toj zemlji i pada cijena nafte na svjetskom tržištu.

XS
SM
MD
LG