Dostupni linkovi

Banja Luka: Zabrana protesta ispred Vlade RS


Novi Zakon o javnom okupljanju, čiji je nacrt utvrdila Vlada Republike Srpske, zabranjuje održavanje protesta ispred zgrade Vlade RS.

To je istakla predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, uz napomenu da se zabranjuje i bilo kakvo javno okupljanje blizu graničnih prelaza.

Mišić je novinarima rekla da predloženi novi zakon zabranjuje protestovanje na manje od 50 metara od ulaznih vrata zgrade Vlade RS.

Ona je navela da je novim zakonom predviđeno da nadležni organ određuje maršrutu protesta u pokretu.

"To praktično znači da, ako želite da se protestna šetnja kreće pored zgrade Vlade ili Narodne skupštine RS, nadležni organ resornog ministarstva može da vas pošalje da šetate tri kilometra od tih zgrada i da odredi potpuno drugu maršrutu", rekla je Mišić.

Ona je dovela u pitanje ustavnost te odredbe zakona, s obzirom na ustavnu odredbu o slobodi kretanja i izražavanja mišljenja.

Mišić je dodala da se prema novom zakonu javni skup ne može organizovati ni na mestu koje je lokalna zajednica odredila kao mesto protesta, ako MUP RS proceni da bi taj skup na tom mestu mogao da ugrozi kretanje građana.

Novim zakonom pooštrene su i kazne za organizatore potesta koji su, zajedno s učesnicima, odgovorni za te skupove.

Mišić je rekla da javnost i Sindikat moraju nastojati da se promeni predloženi novi zakon o javnom okupljanju.

XS
SM
MD
LG