Dostupni linkovi

UN osudile pisanje britanskog “Sun”-a


Komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je Veliku Britaniju da se pozabavi govorom mržnje u medijima nakon što je jedan kolumnista uporedio migrante sa "žoharima" i preporučio upotrebu ratnih brodova s ciljem sprečavanja njihovog dolaska u Evropu.

Husein je ocenio da ovaj tekst u listu "San" (Sun) predstavlja ekstremni primer medijskih članaka protiv stranaca, koji se često pojavljuje u britanskim tabloidima čime se guši saosećanje ljudi prema nastradalim migrantima u Sredozemlju, koji su očajnički pokušali da se domognu Evrope.

On je pozvao Veliku Britaniju i druge zemlje EU da deluju protiv rasizma i ksenofobije koje "pod maskom slobode izražavanja učestvuju u podsticanju začaranog kruga netolerancije, klevetanja i politizacije migranata".

U tabloidu "San" osvanuo je naslov "Spasiti brodove? Radije bih upotrebila ratne brodove da zaustavim migrante", a u tekstu autorke Kejti Hopkins migranti se opisuju kao "kuga divljih ljudi" i "norovirus", i ističe da bi bušenje rupa na dnu broda sa migrantima bila mnogo bolja ideja.

Oko 900 migranata poginulo je u Sredozemlju kada se prevrnuo njihov brod u pokušaju da dođu do Evrope. Od početka godine poginulo je blizu 2.000 migranata, od 40.000 koji pokušavaju da pređu Sredozemno more.

XS
SM
MD
LG