Dostupni linkovi

Miliband napao spoljnu politiku Kamerona


Vođa britanske opozicione Laburističke stranke Ed Miliband oštro je danas napao spoljnu politiku i izolacionističku viziju odsečenosti od Evrope konzervativnog premijera Dejvida Kamerona, dve nedelje uoči pralamentarnih izbora.

U govoru u institutu Četam Haus u Londonu, laburistički kandidat optužio je svog rivala da je odgovoran za najveći gubitak uticaja Britanije i naveo kao primer neučestvovanje Kamerona u postizanju ukrajinskih mirovnih sporazuma.

"Vreme je da se oslobodimo izolacionizma i uskogrudosti koja je karakterisala ovu vladu. Njegov pristup oslabio je Veliku Britaniju u trenutku kada ona treba da se suoči s možda najvećim i najkompleksnijim izazovima od kraja Drugog svetskog rata", rekao je Miliband.

Ed Miliband je takođe optužio Kamerona za neuspeh u rukovođenju libijskom krizom posle pada režima Muamera Gadafija. On nije međutim izgovorio deo govora koji je bio unapred podeljen novinarima, u kome se nagoveštva da je to delimičan razlog za sadašnju tragediju s migrantima u Sredozemlju.

Ta optužbu koju su preuzeli brojni mediji izazvala je odmah žustre
reakciju konzervativaca.

Prvi put su spoljna politika i aktuelna međunarodna pitanja u prvom planu u kampanji za izbore 7. maja, za koje su prema anketama laburisti i konzervativci i dalje rame uz rame.

Po pitanju Evrope, što je jedno od vodećih pitanja u ovoj izbornoj kampanji, Ed Miliband je optužio Dejvida Kamerona da je "kapitulirao" pred eurofobičnom i antiimigracionom partijom Ukip kao i pred euroskeptičnim krilom Torijevaca obećanjem da će, ako bude izabran, održati referendum o ostanku Velike Britanije u reformisanoj EU do 2017.


XS
SM
MD
LG