Dostupni linkovi

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počinje 1. juna


Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije počeće pred Specijalnim sudom u Beogradu 1. juna, odlučilo je danas sudsko veće na pripremnom ročištu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Zastupnik porodice Ćuruvija, advokat Rajko Danilović, rekao je novinarima da će se sud naknadno izjasniti o predlogu odbrane da se sasluša Mirjana Marković, ali da je njegov utisak da bi ona mogla da bude saslušana ako se proceni da je dostupna pravosudnim organima.

Ključni svedok Tužilaštva biće Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO koji je pravosnažno osuđen za politička ubistva, a koji je označio četvoricu optuženih.

Slavko Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković je na izdržavanju kazne, a Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

XS
SM
MD
LG