Dostupni linkovi

Dijselblem: Grčka treba da radi više da dobije pomoć


Šef Evrogrupe Jeren Dijselblem izjavio je danas na kraju sastanka zemalje evrozone u glavnom gradu Letonije, Rigi, da je potrebno "znatno više napretka" u reformskim planovima Grčke da bi joj se isplatila poslednja, ali važna tranša
kreditne pomoći.

Dijselblem je na kraju sastanka ministara finansija 19 zemalja članica evrozone rekao da Grčkoj "vreme ističe" da dobije novac kojim bi izbegla nesolventnost.

Grčka treba da članicama evrozone predstavi seriju mera da bi one odobrile isplatu 7,2 milijardi evra kreditne pomoći. Sporazum o tome nije postignut, uprkos višenedeljnim pregovorima.

Dijselblem je danas rekao o tome da su razlike između strana i dalje "velike".

Ministri finansija evrozone su izrazili zabrinutost zbog otezanja pregovora s Grčkom, napisao je u poruci na Tviteru Valdis Dombrovski, potpredsednik Evropske komisije, zadužen za evro, a ta ocena odražava raspoloženje njegovih kolega.

Dombrovski je pri dolasku na sastanak rekao da je napredak u tehničkim pregovorima nedvoljan za sporazum na današnjem sastanku Evrogrupe.

Zemlje evrozone treba da isplate vitalnu tranšu od 7,2 milijarde evra, poslednju iz paketa kreditne pomoći iz 2010. godine od ukupno 240 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG