Dostupni linkovi

Pariz: Nedovoljne evropske mere oko migranata


Odluke koje su juče donete na vanrednom samitu EU o pitanju migranata daleko su od dovoljnih za rešenje tog problema, rekao je danas portparol francuske vlade Stefal Le Fol.

"Trebalo je sačekati da se dogode drame, koje su se umnožile poslednjih nedelja, da bi se na nivou Evrope vratili na italijanske mere" , rekao je Le fol i dodao da je tačno da EU preuzima malo veće obaveze ali da je to premalo u odnosu na razmeru problema.

Evropske vođe odlučile su juče na vanrednom samitu da utrostruče stredstva izdvojena za spasavanje migranata u Sredozemlju i da traže odobrenje UN da sprovode vojne akcije protiv krijumčara u Libiji.

Međutim nije postignut dogovor koji bi omogući da brodovi iz evropske operacije Triton za nadzor i spasavanje na moru, izađu iz teritorijalnih voda da bi prišli Libiji.

Evropske vođe su se takođe podelile oko preuzimanja izbeglica i odložile tu odluku za kasnije.

Le Foll je rekao da se problem odnosi istovremeno na krijumčare ljudi ali takođe i na situaciju u Libiji koja je potpuno destabilizovana i kao takva postala platforma za krijumčare i za imigraciju.

"Posle pada Gadafija (2011), primećeno je da se posle vojne akcije ceo svet povukao i ostavio Libiju u očajnom stanju", rekao je portparol francuske vlade.

NATO je vazdušnju kampanju u Libiji vodio od 31. marta do kraja oktobra 2011. godine, uz mandat Saveta bezbednosti kojim je uspostavljena zona zabrane leta nad Libijom, uveden embargo na uvoz oružja, a stranim snagama dozvoljeno korišćenje "svih nužnih mera" radi zaštite libijskih civila.

Le Fol je rekao da situacija u Libiji zahteva angažovanje koje nije samo od momenta do momenta već trajno angažovanje i da je potrebno da Evropa počne više da sarađuje oko toga.

Od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut Moamer Gadafi, Libiju vode dva parlamenta i dve vlade. Sedište jedne vlade, koja je bliska islamistima, je u Tripoliju, a druga, koju podržava međunarodna zajednica, na istoku zemlje.

XS
SM
MD
LG