Dostupni linkovi

Srpska se vraća u Skupštinu i Vladu Kosova


Zvaničnici Srpske liste odlučili su danas da se vrate u Skupštinu i Vladu Kosova, nakon više od dva meseca neučestvovanja u njihovom radu.

Odluka je, kako se navodi u saopštenju, doneta posle razgovora s koalicionim partnerima pošto su dobijene garancije da će biti poštovane najvažnije tačke koalicionog sporazuma.

"Jedan od glavnih razloga povratka predstavnika Srba u Skupštinu i Vladu Kosova jeste i dogovor da ubuduće neće biti povlačenja jednostranih poteza koalicionih partnera, posebno u procesu privatizacije u većinski srpskim mestima. Poseban akcenat u daljem radu biće usmeren na jačanje ekonomske situacije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom", piše u saopštenju.

Predstavnici Srpske koja ima devet mesta u Skupštini Kosova, potpredsednika Vlade i dva ministarska mesta, napustili su institucije posle smenjivanja Aleksandra Jablanovića, ministra za povratak u Vladi Kosova.

Kako razloge za odluku da se ne vrate u Skupštinu i Vladu navodili su i nepoštovanje koalicionog sporazuma, čija je prva tačka bila formiranje Zajednice srpskih opština, za šta je rok bio mart, a najkasnije maj ove godine.

Zvaničnici Srpske liste saglasili su se s koalicionim partnerima da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti procesu povratka i povećanju prisustva Srba u institucijama u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

"U cilju efikasnijeg bavljenja ovim pitaljima, biće formirane i međuministrske grupe. Dogovoreno je i da je odabir srpskih kadrova u kosovskim institucijama na svim nivoima bude isključiva nadležnost izabranih srpskih političkih predstavnika", navodi se u saopštenju Srpske liste čiji su predstavnici napustili institucije 3. februara.

Prioriteti rada Srpske liste u narednom periodu, pored prethodno pomenutih, biće i zaštita prava Srba, naročito u delu poštovanja imovinskih prava privatnih i pravnih lica i Srpske pravoslavne crkve, unapređenje stanja u prosveti i zdravstvu, kao i zaštita srpskog jezika, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje.

XS
SM
MD
LG