Dostupni linkovi

Japan: Letjelica sletjela na krov kancelarije premijera


Japanske vlasti pokrenule su danas istragu o bespilotnoj letjelici sa znakom radioaktivnosti koja je sletjela na krov kancelarije premijera Šinzoa Abea.

Niko nije povrijeđen niti je učinjena neka materijalna šteta, a Abe je u tom trenutku bio na službenom putu u Indoneziji.

Policija je saopštila da za sada ne zna ko je odogovoran za ovaj incident, kao i da istražuju mogućnost da se letjelica srušila tokom leta u tom području. Nije jasno ni kada je letjelica sletjela na krov.

Letjelica, na koju je prikačena kamera, ima oko 50 centimetara u prečniku i četiri propelera, prenosi japanska televizija NHK. Na njoj se nalazi znak koji upozorava na radioaktivni materijal.

Britanski list Gardijan podsjeća da je danas japanski sud odobrio ponovno pokretanje nuklearne stanice, uprkos zabrinutosti javnosti za bezbjednost poslije katastrofe u Fukušimi 2011.

Bespilotne letjelice u Japanu su sve popularnije, posebno za istraživanje, fotografisanje i snimanje, a njihova upotreba nije zakonski ograničena za letove do 250 metara visine.

XS
SM
MD
LG