Dostupni linkovi

Detalji o kvaru Nikolićevog aviona kad se letjelica vrati iz Bazela


Svi detalji o incidentu u "falkonu" kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić krenuo u Vatikan biće poznati tek kad se letjelica vrati sa servisa iz Bazela.

Kako je objavio Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije, uprkos problemima na letu, nije moglo doći do pada aviona, jer je posada dobro reagovala.

Potvrđeno je i da je kafa prosuta po komandnoj tabli posredni uzrok naglog poniranja aviona, jer je jedan od pilota brišući tablu slučajno pritisnuo dugme za izvlačenje slotova za slučaj nužde.

Kako je saopšteno, prilikom poniranja jedan od tri motora se ugasio, a nakon nekoliko minuta je ponovo upaljen. Problem sa sistemom za gorivo na tom motoru primijećen je tek po povratku u Beograd.

Jedna od posledica ovog incidenta moglo bi biti privremeno ili trajno oduzimanje dozvole pilotima na letu, iako je cjelokupna posada dobro reagovala.

Takođe, "crna kutija" je bila uključena, ali podaci s nje će biti objavljeni tek po povratku aviona iz Bazela.

Direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Mirjana Čizmarov negirala je da se u sastavljanje izvještaja umiješala politika, jer, kako je rekla, Direktorat je nezavisno regulatorno tijelo koje se isključivo bavi bezbjednošću vazduhoplovstva u Srbiji.

Prema izvještaju, kopilot Bojan Zorić nehotice je prosuo kafu na instrument tablu, a pilot Petar Romčević je počeo da je briše salvetom i tom prilikom slučajno je aktivirao prekidač "emergency slot extension".

Juče, 20. aprila, pilotu Petru Romčeviću i kopilotu Bojanu Zoriću uručena su rješenja o privremenoj zabrani rada, a vazduhoplovni inspektori će u roku od 72 sata dostaviti prijedlog direktoru Direktorata da se članovima posade potpuno ili delimično suspenduje korišćenje dozvole.

XS
SM
MD
LG