Dostupni linkovi

Brisel: Postignut dogovor o transportnoj mreži Zapadnog Balkana


Premijeri država Zapadnog Balkana danas su u Briselu, s povjerenicima EU postigli dogovor o investicijama u ključnu saobraćajnu infrastrukturu koja treba da poveže cijeli region.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Hahn sa zadovoljstvom je ustvrdio da će EU kao prvi korak investirati 130 miliona eura u projekt za koji će u konačnici tokom idućih nekoliko godina izdvojiti milijardu eura, kao što je to obećano prije par mjeseci na sastanku u Prištini.

“No ne treba zaboraviti da je saobraćaj tek jedan dio infrastrukture povezan s eneregetskim i drugim pitanjima. Postignuti dogovor je vrlo važan za mrežu koja će u konačnici povezivati cijeli Balkan”, naveo je Hanh.

Hahn je također istaknuo da je ovaj dogovor rezultat sastanka u Berlinu od prošle godine, te je najavio još jedan radni dogovor premijera Zapadnog Balkana u Beču.

Komesarka EU za transport Violeta Bulc rekla je da dijeli stavove kolege Hahna zbog onoga što je postignuto.

“Ovo je gotovo istorijski trenutak, i možemo se nadati da će se i ostale teme u vezi sa Zapadnim Balkanom rješavati na ovako otvoren i konstruktivan način. Ovo nije samo značajan moment za transport na Balkanu, već i za cijelu evropsku prometnu mrežu. Očekujemo da do 2030 imamo jedinstvenu, funkcionalnu i široku razgranatu saobraćajnu mrežu.“, rekla je Bulc.

XS
SM
MD
LG