Dostupni linkovi

EK će sjutra objaviti tužbu protiv Gazproma za monopol


Evropska komisija će sjutra, kako se očekuje, objaviti tužbu protiv ruskog energetskog giganta, u većinskom državnom vlasništvu, zbog monopolske pozicije na tržištu, odnosno primjene nekonkurentne prakse u EU, što je potez koji bi mogao uzrokovati dodatne tenzije na relaciji Moskva -Zapad.

Brisel je tri godine vodio istragu zbog tri glavne optužbe na račun Gazproma: da ova kompanija sprečava neke države da im isporučuju gas koji su kupili, povezivanje cijena gasa sa cijenama nafte i blokiranje rivalskih izvora snadbijevanja.

Očekuje se da će EU optužiti Gazprom da je ometao konkurenciju na tržištima gasa Centralne i Istočne Evrope, gdje imaju dominantnu poziciju.

Izvori iz EU kažu da je Evropska komisija odlagala iznošenje optužbe zbog staha da će ona dodatno pogoršati ionako nategnute odnose sa Rusijom, zbog intervencije Moskve u Ukrajini.

Gazprom će imati 12 sedmica da odgovori na optužbe, a može pokušati i da se nagodi sa zvaničnicima EU.Komisija može odrediti kaznu do nivoa 10 posto Gazpromove ukupne prodaje ili narediti promjene u poslovnoj praksi.

Rusija EU snadbijeva sa oko 1/3 ukupne potrošnje gasa, a polovina toga prolazi groz ukrajinske gasovode.

XS
SM
MD
LG