Dostupni linkovi

SZO: U Jemenu skoro 1.000 poginulih


U sukobima koji su u Jemenu izbili krajem marta dosad su poginule 944 osobe, a povrijeđeno je njih 3.487, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Sukobi su izbili između šiitskih pobunjenika Huta i snaga lojalnih predsjedniku Abedu Rabou Mansuru Hadiju.

U saopštenju te organizacije Ujedinjenih nacija se navodi da se taj broj žrtava temelji na podacima zdravstvenih ustanova u Jemenu, ali bi stvarni broj mogao da bude značajno veći jer puno ljudi uopšte ni ne dospije do bolnice na liječenje, navodi agencija AFP.

U prethodnom izvještaju SZO, objavljenom prošlog petka, broj žrtava sukoba u Jemenu je iznosio 767, a broj povrijeđenih 2.906. Sve brojke koje objavljuje SZO obuhvataju i civile i borce.

Jemen je zahvaćen sukobima otkad su prošle godine šiitski pobunjenici Huti, koji imaju podršku Irana, zauzeli jemensku prijestonicu Sanu.

Prošlog mjeseca je koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula vazdušne udare na položaje pobunjenika, uz obećanje da će vratiti na vlast odbjeglog predsjednika Hadija, koji je pobjegao u Rijad pošto su se pobunjenici približili njegovom skloništu u gradu Aden.

XS
SM
MD
LG