Dostupni linkovi

U Nemačkoj počinje suđenje "knjigovođi" Auschwitza


U Lineburgu, u Donjoj Saksoniji, danas počinje suđenje Oscaru G. (93) osumnjičenom za asistiranje u ubistvu 300.000 ljudi u koncentracionom logoru Auschwitz, što bi trebalo da bude najvjerovatnije jedan od posljednjih velikih slučajeva njemačkog pravosuđa posvećen zločinima u tom Hitlerovom logoru smrti, ocjenjuju mediji.

Optuženi Oscar G., koji je godinama živio u jednom selu u blizini Lineburga, tereti se da je kao podvođa u Hitlerovoj personalnoj gardi čiji su članovi, između ostalog, nadgledali zatvorenike u logorima, odgovoran za pružanje pomoći u ubistvu u 300.000 slučajeva.

Njegov advokat Hans Holtermann najavio je da optuženi Oscar G. želi da da izjavu povodom optužbi i istakao da je njegov klijent imao drugačije zadatke od Ivana Demjanjuka, jednog od posljednjih osuđenih nacista.

Optuženi Oscar G. pominje se u medijima kao "knjigovođa Auschwitza", pošto je, između ostalog, kako se kaže u ovom logoru, gdje je samo u gasnim komorama ugušeno više od 300.000 ljudi, bio zadužen da se prtljag logoraša stavi na sigurno i pretraži da li ima novca i vrijednosti.

Bankarski činovnik, Oscar G. je, prema optužnici, brojao novac logoraša osuđenih na smrt, vodio knjige o tome i tačne podatke slao u berlinsku centralu Hitlerovih zloglasnih SS- jedinica.

Ovaj proces, u kome se presuda očekuje krajem jula, izazvao je veliko interesovanje i medija i preživjelih logoraša, tako da se u Lineburgu očekuju oko pedesetak preživjelih i članova njihovih porodica.

XS
SM
MD
LG