Dostupni linkovi

UNHCR: U nesreći u Sredozemlju poginulo 800 migranata


U pomorskoj nesreći u Sredozemlju u nedelju poginulo je 800 ljudi, saopštili su danas na Siciliji predstavnici Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) i Medjunarodne organizacije za migracije.

"Možemo da kažemo da je poginulo 800 ljudi", rekla je Karlota Sami, portparolka UNHCR-a u Italiji.

Posle razgovora sa većinom od 27 preživelih, ovu procenu je potvrdio i portparol Medjunarodne organizacije za migracije Flavio di Djakomo.

Sami je rekla da su izbeglice u subotu u 8.00 krenuli iz Tripolija velikim ribarskim čamcem u kojem je bilo više od 800 ljudi, medju kojima i dece od 10 i 12 godina. U čamac se ukrcalo oko 150 Sirijaca, kao i migranti poreklom iz Eritreje i Somalije.

"Preživeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša", rekla je portparolka UNHCR-a i dodala da su oni odvedeni u prihvatne centre na tom području.

Italijanska policija je saopštila da su uhapšena dvojica preživelih, jedan Tunišanin i jedan Sirijac, za koje se veruje da su kapetan i član posade.

Izbeglice su se u Libiji ukrcale na ribarski čamac dugačak 20 do 30 metara. Do prevrtanja je došlo kada se čamcu približio trgovački brod i kada je većina nagrnula na jednu stranu pokušavajući da privuče pažnju posade teretnjaka.

XS
SM
MD
LG