Dostupni linkovi

Predsjednik Senata Italije Pietro Grasso u posjeti BiH


Predsjednik Senata Republike Italije Pietro Grasso danas će stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a 23. aprila će učestvovati na Konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative (JJI) koju u Neumu organizira BiH, trenutno predsjedavajuća Jadransko-jonskom inicijativom.

Grasso će 22. aprila, u pratnji ambasadora Ruggera Corriasa, održati zvanične susrete s predsjedavajućim Doma naroda BiH i predsjedavajućim Zastupničkog doma BiH Barišom Čolakom i Šefikom Džaferovićem, s članovima Predsjedništva BiH, te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

U fokusu razgovora bit će Evropska inicijativa i zalaganje novih vlada u BiH da što prije budu pokrenute socio-ekonomske reforme, koje građani očekuju, a Evropa traži.

Također, bit će pomenute i osnovne teme bilateralnih odnosa među kojima i italijanska kandidatura za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Organizacije Ujedinjenih nacija, za dvogodišnji mandat 2017./2018.

Na poziv predsjedavajaćih oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Grasso će se 23. aprila obratiti na Konferenciji predsjednika parlamenata JJI-a posvećenoj sektorima prometa i turizma, a u okviru primjene nove evropske Strategije za jadransko-jonsku makro-regiju (EUSAIR).

XS
SM
MD
LG