Dostupni linkovi

Nemačka će podržati termin genocid nad Jermenima


Nemačka vlada, pod pritiskom poslanika iz sopstvenih redova, podržaće parlamentarni predlog prema kome je masakr Jermena u Turskoj pre jednog veka primer "genocida", rekao je danas portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert.

Ovo je veliki zaokret Nemačke, koja će se pridružiti Francuskoj, Evropskom parlamentu i papi Franji u upotrebi termina genocid kada opisuju pokolj Jermena u Otomanskom carstvu tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, prenosi Rojters.

Turska je priznala da je veliki broj jermenskih hrišćana poginuo u sukobima koji su počeli u aprilu 1915. godine, ali negira da ih je stradalo 1,5 miliona da je to bilo rezultat kampanje sistematske eliminacije.

Nemačka je dugo odbijala da koristi termin genocid za masakr nad Jermenima da ne bi uvredila Tursku i 3,5 miliona Nemaca turskog porekla ili Turaka koji žive u Nemačkoj.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer juče je u intervjuu za televiziju ARD odbio da upotrebi termin genocid za masakr nad Jermenima.

"Odgovornost ne može da se svede na samo jednu reč", rekao je Štajnmajer

Međutim, više poslanika iz redova Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije, njenog koalicionog partnera, ubedili su vladu da promeni stav.

XS
SM
MD
LG