Dostupni linkovi

Seljimi za RSE: Poziv za BG razotkrio mnoge stvari


Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, još uvek nije dobio nikakav zvaničan odgovor srpskih vlasti o njegovoj poseti Beogradu.

Zamenik ministra, Petrit Seljimi, ponovio je za RSE da je Tači potvrdio učešće na konferenciji 24. aprila o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, koju podržava ambasada Velike Britanije, i da je o tome Kosovo putem oficira za vezu obavestilo i Beograd i podnelo zahtev za posetu.

“Do jutros nismo dobili zvaničan odgovor. Iz medija čujemo razne izjave, ali mi putem zvaničnih kanala i našeg oficira za vezu u Beogradu, očekujemo informcije o tome da li postoji volja u srpskoj vladi da se omogući ova poseta ili ne”, kazao je Seljimi.

Agencija Beta prenosi da su vlasti Srbije odgovorile zvanično kosovskim organima da će zamenik premijera Kosova Hašim Tači biti uhapšen ukoliko 24. aprila dođe u Beograd.

On je kazao i da je za žaljenje to što se srpski zvaničnici još uvek pozivaju na odluke koje su donete u vreme mračne diktature tokom ’90-tih godina, a kojima danas, u 2015., vode politiku.

“Ovo je svakako nov trenutak i sigurno će kosovska politika, naša diplomatija, ali i Brisel i ostali međunarodni krugovi pažljivo razmotriti koji će biti sledeći koraci, jer, teško je da dođe do normalizacija odnosa bez razmena i poseta. Kako god, ovaj poziv u Beogradu je razotkrio mnoge stvari, a mi ćemo na osnovu toga i učiniti sledeće korake”, zaključio je Seljimi.

Tači je pozvan na skup "Evropske integracije zapadnog Balkana - zajedno možemo bolje" koji 24. aprila organizuje NVO Omladinski odbor za obrazovanje.

XS
SM
MD
LG