Dostupni linkovi

Italija razbila veliki lanac krijumčarenja migranata


Policija u južnoj Italiji razbila je veliki lanac krijumčarenja ljudi, odgovoran za talase migranata koji su uspeli da dođu do italijanskih obala.

Tužilac iz Palerma Mauricio Skalija rekao je novinarima da su nalozi za hapšenje izdati za 24 osobe, od čega 14 u Italiji, ali je najmanje jedan od njih u bekstvu u Libiji.

U poslednjih nekoliko dana bilo je nekoliko nesreća u Sredozemnom moru, a najgora se desila u noći između subote i nedelje, kada se kod obala Libije prevrnuo brod sa, kako se pretpostavlja, oko 700 ljudi. Strahuje se da su stotine poginule, a prema zvaničnim informacijama, do sada su izvučena tela 24 osobe, a 28 ljudi je spaseno.

Danas se jedan drveni čamac sa migrantima nasukao kod grčkog ostrva Rodos u Egejskom moru, kada je troje poginulo, među kojima i jedno dete.

Obalska straža Grčke saopštila je da je spasla 93 osobe sa tog broda, od kojih je 30 prevezeno u lokalnu bolnicu.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je takođe danas da je njena kancelarija u Rimu primila poziv za pomoć iz međunarodnih voda u Sredozemnom moru da se tri broda nalaze u nevolji.

IOM je naveo da je čovek koji je pozvao rekao da se na njegovom brodu
nalazi 300 ljudi, da ima oko 20 mrtvih i da brod tone.

Zbog učestalih tragedija sa migrantima koji preko Mediterana pokušavaju da se dokopaju EU danas je sazvan i hitan zajednički sastanak ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU, a migranti i situacija u Libiji su i glavna tema današnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove u Luksemburgu.

XS
SM
MD
LG