Dostupni linkovi

Mijatović: U medijima na Balkanu sve gore


Stanje medijskih sloboda u regionu Zapadnog Balkana ubrzano se pogoršava, izjavila je Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Ona se u intervjuu za nemački radio Dojče vele posebno osvrnula na slučaj Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Povodom optužbi na račun makedonske vlade da svakodnevno prisluškuje više od 100 novinara, Mijatovićeva je rekla da je glavna poruka OEBS-a bila jasna, a to je da je neprihvatljivo da se novinari prisluškuju i nadziru.

Govoreći o stanju medija u BiH, ona je ocenila da je tamo situacija sumorna.

"Postoje mnoga pitanja koja moraju pod hitno da se reše. Trenutno postoji ogromna sumnja u održivost javnog emitera i sprovodenje digitalizacije", rekla je ona.

Mijatović je dodala da je 3. aprila uputila pismo odgovornima da obezbede efikasan sistem finansiranja što bi obezbedilo i finansijsku i uredničku nezavisnost pre nego što se kompletan sistem uruši.

Kako je rekla, glavni problem koji preovladava širom Balkana jeste taj da region nije prevazišao nasleđe prethodnog sistema, a pod tim ona podrazumeva kontrolu medija.

"Postoji mnogo pitanja o kojima stalno govorim: od pretnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i finansijske nezavisnosti javnih servisa i njihovih regulatornih tela, do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja", rekla je Mijatović.

Ona je ukazala da su, doduše, vidljivi neki pozitivni koraci, kao što je formiranje nezavisne komisije koja će nadgledati istragu o ubistvima novinara.

"Ali, to još ne može da zameni odgovornost državnih institucija i preko potrebnu političku volju i napor da se ubice i nalogodavci tih strašnih napada na medije privedu pravdi", rekla je Mijatović.

XS
SM
MD
LG