Dostupni linkovi

Nojer: Grčke uskoro mogu ostati bez pokrića


Grčke banke uskoro bi mogle ostati bez pokrića za pristup sredstvima za refinansiranje iz Evropske centralne banke (ECB), ukoliko Atina ne postigne sporazum sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o ekonomskim reformama, izjavio je guverner Banke Francuske Kristijan Nojer, prenosi Rojters.

Nojerovi komentari objavljeni su u trenutku dok Atina pokušava da prikupi sredstva da bi isplatila dugovanja od skoro milijardu evra prema MMF-u.

"Grčke banke, najverovatnije, u jednom trenutku neće moći da ponude dovoljno pokrića za pristup refinansijama, čak i za vanrednu likvidnost. Zbog toga je vema važno da Grčka okonča trenutnu situaciju i da Atina uspostavi program sa MMF-om dobije podršku ostalih članica evrozone kako bi ponovo bilo uspostavljeno poverenje", kaže Nojer.

Prema njegovim rečima, mogući izlazak Grčke iz evrozone predstavljao bi "traumu za evrozonu" i taj uticaj bi se osetio širom globalne ekonomije.

"Međutim, opšte je poznato da bi se najdramatičnije posledice osetile u Grčkoj, koja bi bila suočena sa velikom ekonomskom krizom, a ništa ne bi bilo učinjeno na rešavanju osnovnih problema sa ekonomskim rastom i visokom stopom nezaposlenosti", ističe Nojer.

XS
SM
MD
LG