Dostupni linkovi

Luksemburug: Neformalni doručak "Prijatelji BiH"


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prisustvovali su neformalnom radnom doručku “Prijatelji Bosne i Hercegovine” jutros u Luksemburgu.

Inicijator organizacije radnog doručka bila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, a prije sastanka Savjeta za vanjske poslove Evropske unije.

"Doručak prijatelja BiH izazvao je velik interes, jer je nakon mnogo godina BiH ponovno stavljena na dnevni red. To je i prvi put ikad da je u ovom formatu održan sastanak o BiH ili bilo kojoj drugoj zemlji iz regije, uključujući Hrvatsku kad je bila u fazi pregovora, potpisivanja ili aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju," rekla je Pusićeva.

Skupu su prisustvovali i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini, komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG