Dostupni linkovi

Borbe širom Jemena, Rijad obezbeđuje humanitarnu pomoć


Borbe i bombardovanje položaja šitiskih pobunjenika Hutija, koje predvodi Saudijska Arabija, odvijaju se u nedelju širom Jemena, naveli su zvaničnici, dok su UN saopštile da je Rijad prihvatio da obezbedi 273,7 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć toj zemlji.

Borbe su intenzivirane krajem marta kada je međunarodna koalicija pretežno sunitskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, započela bombardovanje položaja Hutija, a vazdušni udari su dodatno rasplamsali sukobe između pobunjenika i snaga lojalnih odbeglom predsedniku Jemena Abedu Rabou Mansuru Hadiju.

U južnom lučkom gradu Adenu, drugom najvećem u Jemenu, prohadijevske snage su danas povratile kontrolu nad delovima obale koju su držali borci odani pobunjeničkom lideru Abdul-Maleku el Hutiju i bivšem jemenskom predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, naveli su bezbednosni zvaničnici.

Osvojene pozicije omogućavaju im da napadnu aerodrom koji drže pobunjenici i tako preseku liniju snabdevanja za antihadijevske snage, dodali su zvaničnici.

Prema njihovim rečima, pobunjeničke snage pokušale su da osvoje oblast Dar Saad, severno od Adena, ali nisu uspele.

Televizijska stanica el Masirah, naklonjena pobunjenicima, objavila je da će večeras na njoj govoriti lider el Huti, što će biti prvo njegovo obraćanje javnosti od kada su počeli vazdušni udari.

Istovremeno, UN su u Amanu navele da je Saudijska Arabija pristala da u potpunosti finansira zahtev za 273,7 miliona dolara vrednu hitnu pomoć kako bi se izbegla humanitarna katastrofa u Jemenu.

UN su izdale prošle sedmice hitan apel za pomoć Jemenu, navevši da je ona neophodna da bi se spasli životi ljudi i zaštitilo oko 7,5 miliona ugroženih konfliktom, kojima su potrebni lekovi, bezbedna pijaća voda, hrana, smeštaj i logistička podrška.

XS
SM
MD
LG