Dostupni linkovi

Rohani oštro kritikova Saudijsku Arabiju


Iranski predsjednik Hasan Rohani danas je oštro kritikovao Saudijsku Arabiju zbog njene vojne akcije u Jemenu i upozorio da se time samo podstiče mržnja u toj zemlji.

U govoru na vojnoj paradi u Teheranu, koja je direktno emitovana na državnoj televiziji, Rohani je kazao da ubijanje civila Saudijskoj Arabiji neće donijeti ni moć niti razlog da bude ponosna.

Šiitski pobunjenici Huti, koji podržavaju pristalice bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, zauzeli su dijelove Jemena.

Pobunjenici između ostalog pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i dijelove grada Adena, koji je aktuelni predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi morao da napusti.

Iran podržava pobunjenike, ali negira optužbe da ih snabdijeva oružjem.

Teheran je predstavio plan za okončanje sukoba u Jemenu, koji između ostalog podrazumijeva obezbjeđivanje humanitarne pomoći, dijalog i formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Saudijska Arabija, koja s Jemenom dijeli dugačku granicu, 26. marta je sa zemljama Zaliva i SAD počela bombardovanje položaja Huta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka konflikta u Jemenu je ubijeno više od 730 ljudi, a preko 2.700 je ranjeno.

XS
SM
MD
LG