Dostupni linkovi

Obama pozvao lidere sa Bliskog istoka u Bijelu kuću i Kemp Dejvid


Američki predsjednik Brack Obama pozvao je lidere država Zalivskog vijeća za saradnju prvo u Bijelu kuću, a potom u Kemp Dejvid.

U saopštenju objavljenom danas Bijela kuća, je navela da će se Obama susresti sa liderima Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prvo u Bijelu kuću 13.maja, a potom u rezidenciju američkog predsjednika Kemp Djevid u Mirilendu 14.maja.

U saopštenju se navodi da će sastanci "biti prilika da lideri razmotre načine poboljšanja njihovog partnerstva i prodube bezbjednosnu saradnju".

Sastanak je i sam Obama najavio rano početkom aprila tražeći priliku da zemlje Arapskog zaliva podržeokvirni sporazum koji su svjetske sile postigle sa Teheranom o iranskom nuklearnom programu ranije ovog mjeseca.

Sunitska Saudijska Arabija strahuje da bi njihov regionalni šiitski rival Iran mogao nastaviti da razvija atomsku bombu nakon što sankcije koji nanose ogromnu štetu iranskoj ekonomiji budu ukinute.

Prošlog je mjeseca kolicija koju predvodi Saudijska Arabija započela sa vazdušnim udarima na Jemen, nakon što su šiitski Huti koje navodno podržava Iran započeli pobunu protiv jemenskih trupa.

XS
SM
MD
LG