Dostupni linkovi

Ambasada SAD zabrinuta zbog Deklaracije usvojene u RS


Ambasada SAD u BiH, zajedno sa ostalim predstavnicima međunarodne zajednice, izražava duboku zabrinutost povodom Deklaracije koja je danas usvojena u Skupštini Republike Srpske.

U saopštenju se naglašava da je autoritet Ustavnog suda BiH uspostavljen Aneksom četiri, Članom 6 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To je propisano zakonom i u najboljem interesu je ove zemlje i svih njenih građana. Poštivanje vladavine zakona je neophodno u svim uspješnim društvima i od ključnog je značaja za budućnost BiH", ističu iz Ambasade SAD.

Američka Ambasada očekuje da se sve prošle kao i buduće presude Ustavnog suda poštuju, bez obzira na prirodu odluke ili pitanja koje se razmatra.

Narodna skupština Republike Srpske neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim, navodi se u Deklaraciji koju je parlament ovog entiteta danas usvojio.

Deklaraciju koja je usvojena povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH podržala su 63 poslanika, dok su tri bila protiv.

XS
SM
MD
LG