Dostupni linkovi

Del Vechio i Moore: BiH će morati poštovati odluke Ustavnog suda BiH


Hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vechio i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore smatraju da BiH, ukoliko želi biti članica Evropske Unije, mora poštovati odluke Ustavnog suda BiH koje su obavezujuće.

Hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vechio je rekao da se se čudi kako jedna zemlja, koja pretenduje da bude pravna država, ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH koje predstavljaju i rasčišćavaju vrlo bitne elemente i procese u ovoj državi.

"Ja sam apsolutno pobornik zakona pravne države i to je ono za što se BiH odlučila čim je odlučila pristupiti EU i međunarodnoj zajednici. Postoje pravila igre, postoje zakoni, a ono što neko misli da treba mijenjati mora raditi u regularnoj proceduri. Ustavni sud BiH je legitimno pravno tijelo koje je donijelo odluke koje treba poštovati“, istakao je Vechio.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore smatra, takođe smatra da BiH, ukoliko želi biti članica Evropske Unije, mora poštovati odluke Ustavnog suda BiH koje su obavezujuće.

"Odluke sudova na svim nivoima, dakle Ustavnog suda, Suda BiH, kantonalnih i općinskih sudova, moraju biti poštovane. Veliki je problem što često u BiH te odluke nisu poštovane kao što je slučaj sa Mostarom, pa i sa javnim emiterima. To je obavezno, jer ako će BiH biti članica EU, morat će poštovati sve sudske odluke“, zaključio je Moore.

Skupština RS usvojila je danas Deklaraciju u kojoj stoji : "Narodna skupština Republike Srpske neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima RS proglašavaju neustavnim".

XS
SM
MD
LG