Dostupni linkovi

Rusija kritikovala dolazak američkih vojnih trenera u Ukrajinu


Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kritikovao je dolazak oko 300 američkih podobranaca u Ukrajinu, gdje će obučavati Nacionalnu gardu, uz ocjenu da njihov dolazak može destabilizovati situaciju u konfliktnom regionu.

Američka vojska je objavila dolazak svojih padobranaca na zapad Ukrajine gdje će obučavati 900 pripadnika ukrajinskog rezervnog sastava koji su 2014-te, pozvani da se priključe dobrovoljcima i provladinim milicijama koji se bore sa snagam pod kontrolom ukrajinske vlasti.

"Mi ćemo izvoditi nastavu iz ratno-borbenih funkcija, kao i treninge da bi povećali profesionalnost i efikasnost vojnoj osoblja" naveo je major Jose Mendez, oprativni oficir brigade.

Trupe iz ove iste desantne brigade razmještene su takođe i u Poljskoj, Estoniji, Latviji i Litvaniji u 2014-toj, da bi obučavali njihove snage i umanjili zabrinutost ovih zemlja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

U borbama između proruskih separtista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine, poginulo je više od 6 000 ljudi tokom protekle godine, a sporadični sukobi su neprekidni uprkos tome što je od 15. februara na snazi sporazum o prekidu vatre postignut u Minsku.

XS
SM
MD
LG