Dostupni linkovi

Američki padobranici stigli u Ukrajinu da obučavaju Nacionalnu gardu


Oko 300 pripadnika američkih padobranca stiglo je u Ukrajinu ove sedmice, sa zadatkom da obučavaju ukrajinsku Nacionalnu gardu, koja se na istoku zemlje bori sa separtistima koje podržava Rusija.

Oni obučavaju 900 rezervista koji su 2014-te, pozvani da se, zajedno sa dobrovoljcima i provladinim milicajama bore pod kontrolom vlade.

Američki treneri su pripadnici vojske iz 173 desantne brigade, koja je stacionirana u Italiji, gdje je na službi u sastavu američko-evropskog konvencionalnog desantnog strateškog sistema za brzo djelovanje u Evropi.

"Mi ćemo izvoditi nastavu iz ratno-borbenih funkcija, kao i treninge da bi povećali profesionalnost i efikasnost vojnoj osoblja" naveo je major Jose Mendez, oprativni oficir brigade.

Trupe iz ove iste jedince razmještene su takođe i u Poljskoj, Estoniji, Latviji i Litvaniji u 2014-toj, da bi obučavali njihove snage i umanjili zabrinutost ovih zemlja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

U borbama između proruskih separtista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine, poginulo je više od 6 000 ljudi tokom protekle godine, a sporadični sukobi su neprekidni uprkos tome što je od 15. februara na snazi sporazum o prekidu vatre postignut u Minsku.

XS
SM
MD
LG